Q A 

Varför blir det på detta viset och inte som jag vill?

Frågor och svar om vinbryggning

Många har frågor rörande vinbryggning. Här tar jag upp en del av de undringar som jag fått ta del av under senare tid. Kanske kan dessa hjälpa dej i din vinbryggning.

**

Fråga om vinbryggning?

UPP

Varför jäser inte vinet? 

Mitt vin smakar pest.

Gör man inte vinäger av jäst vin?

Det smakar inte sherry.

Varför kallar du ett vin för RIOJA.

Var hittar man flaskor till vinet.

Varför använder man Bentonit vid klarning av vin?

Hur man använda Äppelmust till vin

Hur länge kan man spara vinet?

Kan man använda diskmedel till att rengöra flaskor och bryggkärl?

Har jäst bort ca 105 ochle på en vecka. Är det möjligt? 

Superjäst till vin?

 

 

UPP

 

 

 

 

  

Varför jäser inte vinet ?

 Jag har en jäshink och i den fyllde jag upp med vatten enligt den graderinge som står på hinken. I övrigt följdes beskrivningen till punkt och prickar.

SVAR:

Om man endast litar på den så kallade litergraderingen, som finns på en del hinkar, och inte mäter med oechslemätare, är risken stor att man får fel värden. Sockermängden är antingen för hög eller för låg. I just detta fall, tror jag att sockerhalten är för hög i mäsken. Eftersom du inte värderat mäsken med en oechslemätare, går det inte att säga den exakta orsaken. Skaffa en oechslemätare och kolla vilken Oschlegrad som mäsken har.  Är det så att sockerhalten överstiger 130o Oechsle kan jästen inte arbeta. I sådana fall måste man förtunna mäsken till under 120o Oechsle. Prova med att tillsatta ett par lite utspädd Äpplejuice, dock utan något konserveringsmedel. Denna höga sockerhalt kan endast jäsas av jäst som följer med i dom kompletta satserna av kemi. En vinjäst klarar inte att jobba i denna mäsk.

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

  

Mitt vin smakar pest.

   Eftersmaken kan liknas vid vinägerblandning. Varför? Jag har bryggde vinet sommaren 2001. Trotts att jag filtrerat det både genom kol och filter, smaker det illa. 

SVAR

När vinet har en smak åt ättika, kan man förmoda att det blivit förorenat. Tre saker som pekar åt detta håll är hygien, flugor och skadad frukt. Tyvärr så vet jag inget bra sätt att återställa vinet till vad du önskade skulle bli resultatet av din bryggning.  Min personliga erfarenhet är: ett vin som besitter dessa egenskaper bör hällas ut. Bättre lycka nästa gång.

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 

Du svarade en som fått ett vin som smakade illa

 Det var "en vinägerblandning" och att det var bara att hälla ut. Gör man inte vinäger av jäst vin?

SVAR

Jo visst tillverkar man vinäger genom att jäsa druvsaft till vin. Jag har fått ett lättvin som smakade vinäger. Egentligen så har några viner blivit åt det hållet under årens lopp. Men om "vinet" smakar bra som vinäger, så varför inte låta det bli vinäger då. 

Jag smaksatte mitt "vinäger" på så sätt att jag fyllde några flaskor med vinägern och tillsatte olika örter i flaskorna. Ett ganska lyckat resultat på en misslyckad vinbryggning.

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 

Jag satte 2001 ett vin på krusbär och äpple.

  I den vinsats som jag köpte, lovades att det skulle bli sherry. Vinet är gott men det smakar definitivt inte sherry.  

SVAR

Jag har ofta påpekat, att detta påstående som en del försäljare ger angående smaker i vin, inte är med sanningen överensstämmande. För att få en sherry, krävs att man använder den druva som hör till denna typ av vin. Samt att man har den typiska vinjäst som ger vinet dess arom. I samband med jäsningen, frigörs vissa aromater och enzymer i mäsken. Dessa är platsberoende med jästcellerna. Det vill säga, jästsvamparna måste finnas på platsen för vintillverkningen. Det är många olika faktorer som spelar in vid vinbryggning, även i såkallade vinländer. Ett alternativ som jag använder, är att smakförbättra vinet med essenser. Detta sätt ger ett vin som ligger åt det håll som jag önskar. Ofta måste man "sprita" vinet för att få den typiska smaken. Det vill säga, man tillsätter en viss mängd vodka, för att få den önskade alkoholhalten. I ditt fall så rekommenderar jag att du använder vinet som det är, och njuter av den smak och arom som vinet nu har fått.

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 

Varför kallar du ett vin för tillexempel RIOJA.

 Detta vin finns på bolaget, och jag tycker att deras vin är mycket bättre än ett hembryggt vin.

SVAR

Detta med smak, är inte lätt. Hur man upplever en specifik smak är lika individuellt som tyckandet när det gäller mat eller kläder. Jag vill inte påstå att mina viner är bättre eller sämre än bolagets. Men, de viner som jag brygger, är anpassade till min smak, och som det visat sig genom åren även till en stor del andra som tycker om vin. Att få betyget "utsökt kvalitetsvin" på ett eget vin, utdelat av en vinkännare, känns bra. Detta utspelades på en högtidsdag inom släkten, och det vin som jag bjöd på var av Riojatyp buteljerat i snygga flaskor med en bra "egen" etikett samt självfallet krympkapsyler över korken. Jag förespeglade att vinet var importerat från Portugal. Detta föranledde personen en önskan om att få veta var i Portugal som detta vin producerades. Orsaken var att vederbörande själv ville få tag på detta vin. Jag bockade och tackade för betyget.

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 

Jag har bryggt ett vin på äpple.

 Enligt mina beräkningar så har vinet en alkoholhalt på ca 16%. går det att lagra ett eget vin under längre tid?  De starkviner som man köper håller vanligtvis högre procent. Varför kommer jag inte upp till den nivån? Kan jag lagra mitt vin i en lägenhet? 

SVAR

Möjligheten att lagra sitt vin styrs av i huvudsak två faktorer. för det första är alkoholhalten avgörande för lagringstidens längd, för det andra är miljön vid lagring viktig.  Om vi tar den första faktorn, alkoholhalten, så är det generellt så att ju högre alkoholhalt man har på sitt vin, ju längre tid är lagring möjlig. Samtidigt som lagringseffekterna ger ett mognare vin. Ett lättvin håller mellan 7-12%, lagringstiden för ett sådant vin ligger omkring 2-3 år. Ett starkvin med en alkoholhalt på 15-17% kan lagras i ca 2-7 år.   Lagringsbetingelserna bör vara mörka och svala 10-12 grader. Det är inte så farligt om temperaturen sakta stiger några garder, vinet tar ingen skada va detta. Men om temperaturen snabbt varierar upp och ned, mår inte vinet bra. I en låda på golvet, i ett rum som inte ligger i söder, går det bra att lagra sitt vin. Det viktigaste är som sagt att inte temperaturen snabbt flackar upp och ned.  Angående procenten i starkvin, så spritar men upp vinerna till dessa nivåer. En vinjäst kan inte komma högre än omkring 16%.  Svaret på den sista frågan, ja. Om du klarar att följa råden i mitt tidigare svar angående lagring av vin.

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 

När man har bryggt ett vin

och kommit så långt att det är dags för att tappa detta på flaskor, kommer den eviga fråga, var finns det flaskor?

SVAR

Det här är en fråga som många av oss bryggare kommer i kontakt med. Ett alternativär ciderflaskor som man tigger ihop från vänner och bekanta. Vill man ha en riktig vinbutelj får man försöka att köpa dessa hos till exempel PLM. Visserligen måsta man då köpa en större mängd, men om man slår sig ihop med några bryggare, så brukar det lösa sig.

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 

Hur använder man äppelmust till vin?

SVAR

Man använder äppelmust som man använder druvsaften. Musten bör dock spädas en del i vinsammanhang. 10 till 20% kan vara en riktlinje. Använd sedan valfritt recept där man använder druva. 

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 

Kan man använda vanligt diskmedel till

att rengöra flaskor och hinkar. Jag har läst att man ska använda ett speciellt medel till detta. Vad anser du?....

SVAR

Diskmedel kan mycket väl användas till att tvätta bryggutrustningen med. Vad man kanske ska tänka på är att inte använda det starkaste parfymerat medel. Det finns i handeln diskmedel utan tillsats av doftmedel. Man känner om det doftar diskmedel om flaskor mm.  Så du kan med gott samvete använda ett vanligt diskmedel till din bryggutrustning. Tänk på att oavsett vad man använder, så ska det sköljas mycket noga, helst med hett vatten.

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 

Har jäst bort ca 105 ochle på en vecka.

Håller på med äpplevin, gjort på egen must.  Är det möjligt att jäsa bort 105 ochle på sju dagar? Har nu tappat om det för första gången. Måste jag tillsätta jässtopp fastän det inte "ploppat" alls på två dagar?

SVAR

Att "jäsa bort" 105 ochle på en vecka, är lite svårt. Under förutsättning att du använt en vinjäst. En vinjäst har svårt att arbeta i denna höga koncentration av socker, som du hade vid starten. Möjligen att det fungerar med de så kallade superjästerna. Dock är denna jäst definitivt inte lämplig till att brygga vin. Att tillsätta jässtopp har inte bara den betydelsen att stoppa jäsningen, det har även en konserverande verkan på vinet, det ämne som stoppar jäsning, och till stor del konserverar lättviner är svavel, detta ingår i jässtoppen. Så du ska nog tillsätta detta även när det slutat att "pluppa".

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 

Varför använder man bentonit?

Jag har bryggt mitt första vin någonsin och i den jästsats som jag köpte ingick bentonit. Det låter som något radioaktivt. Vad är det för något?

SVAR

Att man använder bentonit som hjälpmedel för att klara vin, kan jag förklara.Jo, Bentonitleran består av kiselföreningar som verkar på äggviteämnen, som till exempel jäst. Bentoniten ska för att vara verkningsfull, upplösas i lite ljummet vatten så att den sväller ut ordentligt. I annat fall behöver man överdosera bentoniten och vissa typer av leran kan då ge jordsmak i vinet om det får stå lite längre. Om man använder mjukt vatten till sin bryggning, kan en del sorter av leran få svårt med klarningen. Detta hjälper om man tillsätter kiselsyra och gelatin.

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 

Jag har använt superjäst till mitt vin, och jag tycker att det är ett bra vin.

 

SVAR

Att du tycker ditt såkallade ”vin” är ok, är upp till dig. Men något vin har du aldrig bryggt.

Jag får många frågor och påstående om den såkallade superjästen till vinbryggning. Jag har bara ett svar att ge: Använd aldrig den såkallade superjästen till att brygga vin.

Den har en helt annan målsättning i sitt arbete. Nämligen att omsätta socker till alkohol på så kort tid som möjligt. 

Att brygga ett vin handlar ej enbart om att få alkohol i en bryggd. Vid vinbryggning sker en relativ långsam alkoholtillverkning i brygden. Under jäsningen för ett vin, som normalt ligger på ca tre till fem veckor, utvecklas en arom och bouquet. Detta sker i harmoni med smak och doftutvecklingen i det färdiga vinet som kommer fram efter lagringen. Denna hinner aldrig mogna fram i ett vin som bryggs med en superjäst.

Jag kan inte kalla en något för vin, som är jäst med denna jäst, utan snarare en saft med alkohol. Och om vi gör vår bryggd med dessa komponenter, har vi tagit ett långt steg från något som heter vinbryggning, och för gott avlägsnat oss från målsättningen med vinbryggning.

Så åter igen vill jag på det bestämdaste avråda från att använda superjäster till ”vinbryggning”.

 

 ******

Jag är nog mycket skarp i mitt fördömande av ”superjäst” till vinbryggning. Men om man inser hur ett vin blir till, förstår man att denna jäst inte hör samman med vinbryggning.

Åter igen, den jästen ska användas till annat ändamål, ej för seriös vinbryggning.

Janne 

******

 

TILLBAKA TILL FRÅGORNA


 

 


 
 
 
 
 
 
 

Uppdaterad den 21 oktober 2010